Australien – Fakta og historie om det australske flag (1901) – Flaginfo.dk

5. april 2021 0 By Fun with Flags
Del denne side

 

 Australiens flag : Historie, design, betydning og betydning

Med et af de mest komplekse, men alligevel smukke design, viser det australske nationalflagfremtrædelsen af europæisk kolonisering, virkningen af britiske opdagelsesrejsende, samtidig med at den skænker den symbolske repræsentation af Commonwealth-landet og de føderale provinser.

Udvalgt fra en pulje af deltagere i en konkurrence, der blev arrangeret i 1901, viste det oprindelige design en seksspidset Commonwealth Star i den nederste kantondel på hejsesiden. Imidlertid blev det nuværende flag med den syvpunkts stjerne vedtaget den 8. december 1908.  

Design

Det australske flaghar ét udsøgt design som illustrerer dens indgående betydning som et nationalt symbol. Flaget har et forhold mellem bredde og længde på 1:2. Nedenfor er en analyse af designspecifikationer for flaget:

 • Union Jack fra det britiske imperium udfylder den øverste kanton på hejsesiden
 • Under Union Jack er den store syvpunkts stjerne kaldet Commonwealth-stjernen eller Federation-stjernen placeret i midten af det nedre kvarter på hejsesiden De 6 punkter for den store stjerne repræsenterer de 6 australske stater. Det 7 th punkt viser alle andre australske territorier. Den ydre diameter af Federationstjernen skal være 3/20 af flagets bredde.
 • Den anden halvdel af flaget på midten viser den sydlige halvkugle:
  • Alpha Crucis: Den 7-takkede lille stjerne placeret lige under midten og 1/6 op fra bunden kant 
  • Beta Crucis: Den 7-takkede lille stjerne placeret ¼ mod venstre og 1/16 op fra midten
  • Gama Crucis: Den 7-pegede lille stjerne placeret lige over midten og 1/6 mod bunden fra den øverste kant
  • Delta Crucis: Den 7-pegede lille stjerne, der ligger 2/9 mod højre og 31/240 op fra midten
  • Epsilon Crucis: Den femspidsede og mindste af alle stjerner er placeret 1/10 til højre og 1/24 mod bunden fra midten Dens ydre diameter er 1/24 af flagets bredde.

Den ydre diameter af alle andre stjerner på den sydlige halvkugle er 1/14 til flagets bredde.

Betydning og betydning

Det australske flaghar et blåt felt bestående af tre primære elementer, der repræsenterer historiske, politiske og geografiske aspekter:

 • Union Jack i øverste venstre kanton – Det symboliserer den historiske britiske koloniale bosættelse på kontinentet, de grundlæggende principper for den australske føderation og loyaliteten over for det britiske imperium.
 • Den Commonwealth Federation stjerne: Også fundet på den australske våbenskjold, de syv-takkede stor stjerne placeret lige under Union Jack betyder foreningen af de seks stater og alle andre områder, der udgør Commonwealth of Australia. 
 • Det sydlige korsDenne del af flaget har en konstellation af fem stjerner tydeligt fra den sydlige halvkugle. Dette repræsenterer de geografiske træk ved det australske fastland.

Farveskema og specifikationer

Der er ingen specifik farveskema nævnt i Flag Act for den australske flagPræmie- og kulturgrenen fra ministerpræsidentens og kabinets afdeling har dog givet Pantone-specifikationerne. CMYK- og RGB-specifikationerne er leveret af Style Manual til forfattere, redaktører og printere fra den australske regering.

De specifikke koder og forskellige farveskemaer er beskrevet i nedenstående tabel:

Ordning

Blå

Rød

hvid

RGB (Hex)

0-0-139 (# 00008B)

255-0-0 (# FF0000)

255-255-255 (#FFFFFF)

Pantone

280C

185C

Sikker

CMYK

100% -80% -0% -0%

0% -100% -100% -0%

0% -0% -0% -0%

Historien om det australske nationalflag

Siden oldtiden har Australien været navet i koloniale bosættelser. Før der opstod som en samlet føderation, var der kolonistationer i forskellige dele af landet Det mest bemærkelsesværdige af dem er den hollandske kolonietableret i løbet af 17 th århundrede i det vestlige Australien, Tasmanien og de individuelle britiske kolonier i løbet af kolonitiden (1788-1900).

Den hollandske Triband (17 th århundrede)

Det første brug af flag i Australien går tilbage til begyndelsen af det 17 th århundrede, da kaptajn Willem Janszoon sejlede et skib kaldet Duyfken fra Java til regionen nu navngivet som Kap York i 1606 Senere spillede adskillige opdagelsesrejsende af det hollandske østindiske selskab, herunder Dirk Hartog (ankom i 1616) og Abel Tasman (landede i 1642) en fremtrædende rolle i etableringen af hollandske kolonier i forskellige dele af nationen.

Alle se-opdagelsesrejsende brugte det hollandske Triband-flag med tre vandrette striber med lige store dimensioner i orange (øverst), hvid (midt) og blå (nederst). Det hvide bånd havde “VOC” indskrevet i midten af flaget.

 

Dutch Triband - Flaginfo.dk

 

Flag i brug i den britiske Kolonier af Australien (1770- 1900 )

Kolonitiden begyndte i Australien i 1788, da den første flåde af britiske skibe nåede Sydney, New South Wales. I løbet af 1778-1850 udnyttede opdagelsesrejserne bestræbelserne på at etablere britiske kolonier i forskellige dele af Australien, gennemførte videnskabelig udforskning af hele kontinentet og meget mere.

Her er en hurtig liste over flag, der er ekstremt vigtige i kolonitiden i Australien.

Rød banner

Løjtnant James Cook var den første britiske opdagelsesrejsende, der ankom til Kurnell på Botany Bay, Australien den 29. april 1770. Han var på opdagelsesrejse på HM Bark Endeavour (i tjeneste for British Royal Navy). Skibet brugte British Red Ensign (et af de tre flag, der almindeligvis blev brugt på flåden på det tidspunkt).

 

Red Ensign - Flaginfo.dk

 

Union Flag (1770-1800)

Cook hejste Union Jack (det originale EU-flag fra 1606 uden Saint Patricks ‘Saltirepå den australske jord den 29. april 1770 ved Botany Bay. Efter dette blev det britiske flag igen hejst i Australien den 26. januar 1788, der markerer den britiske koloniboplads på kontinentet. Denne dato overholdes nu som nationaldagen i Australien.

 

Union flag 1770-1800

 

Union Flag (1801)

Med indførelsen af Union of 1801 blev Irland fusioneret til Kongeriget England og Skotland (oprettet i 1707) for at danne Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland, der trådte i kraft den 1. januar 1801. På dette tidspunkt Unionen Flag blev ændret til at omfatte Saint Patrick Cross som repræsentation for Irland.

Den nye Union Jack kom også i officiel brug i Australien efter 1808 indtil dannelsen af det nye flag efter begyndelsen af Federation of Australia, da 6 individuelle britiske kolonier i Queensland, Victoria, New South Wales, Western Australia, South Australia og Tasmania forenet til at danne Commonweal th i Australien med en føderal regering.

Commonwealth of Australia blev dannet den 1. januar 1901 og satte også landets forfatning i kraft fra samme dag.

 

Union flag

 

Flagbevægelse i Australien

Trangen til ét nationalt flag vakte i flere dele af det europæiske kontinent i det tidlige 19. th århundrede. Til sidst blev flere uautoriserede flag populære og blev taget i brug til forskellige formål.

Nationalt koloniflag (1823-24)

Den første af dem er det nationale koloniflagdesignet af kaptajn John Bingle, en tidligere sømand og kaptajn John Nicholson. Baseret på et hvidt felt blev flaget opdelt i 4 lige store dele af et rødt kryds indeholdende en otte-spids stjerne på hver af de 4 lemmer. Det havde også Union Jack i den øverste kanton på hejsesiden.

 

Australia 1823-24

 

Federation Flag (1831-1901)

Selvom det ikke er officielt vedtaget, er dette et af de mest populære flag under bevægelsen for Federation i 1880’erne. Det blev også designet af kaptajn John Nicholson, der havde et lignende design som det, der ses på det nationale koloniflag, med nogle få forskelle. Federation Flag havde et blåt kors i stedet for rødt med en ekstra stjerne placeret i krydset mellem de blå bånd, der dannede korset.

 

Australien 1831-1901

 

Federal Flag Design Competition (1901)

Tanken om at have et design til det officielle føderale flag blev stærkt populær i 1900.Melbourne Herald lavede et flag i design konkurrencen i samme år hvor der var en pengepræmie på 25 australske pund. Ifølge de obligatoriske betingelser skulle alle forslag til designet indeholde Union Jack og det sydlige Cross for at skildre den britiske Ensign stil flag. 

Senere i 1901 bad den britiske regering den føderale regering om at udvikle et nyt flag til Commonwealth of Australia. Forbundsregeringen gennemførte derefter en officiel konkurrence om at modtage de nye nationale ideer til design af flag.

Hver deltager blev bedt om at indsende to designs – et rødt banner til offentlig brug og handelsservices og det andet blå banner til brug til officielle formål og flådestyrker.

 

Australien 1901

 

Vedtagelse af Australiens nationale flag

Designet af det nationale flag Australienblev valgt fra de design der blev fremlagt under den officielle flag design konkurrenceDet valgte originale design havde en seks-spids Commonwealth Star. Flaget blev hejst for første gang den 3. september 1901 i Melbourne. Datoen markeres som en australsk national flagdag.


Del denne side