Dannebrog – Danmarks nationale flag (1219) – Flaginfo.dk

24. oktober 2019 0 By Fun with Flags
Del denne side

Dannebrog, Danmarks nationale flag, er et rødt banner med et hvidt nordisk kors, der strækker sig til kanterne, og den lodrette del af korset skiftes til hejsekanten.

Dannebrog blev først vedtaget som et nationalt flag i 1219, hvilket gør det til det ældste konsekvent anvendte flag i verden. Selvom designet er ganske enkelt og minimalistisk, har dette flag faktisk en rig baghistorie, hvor legender og historie flettes sammen.

Dannebrog Flag
Farvekoder
Pantone 186C svarer i RGB farver til R224 G024 B054 og HEX koden er #E31836

Farver og mening

Det nordiske kors på Dannebrog står for kristendommen, men hvad der er interessant at bemærke om dette flag er, at farverne rød og hvid ikke har en officiel betydning. Ifølge nogle står hvid for ærlighed og fred, mens rød står for styrke og tapperhed – værdier forbundet med slaget ved Lyndanisse. Denne kamp, der fandt sted den 15. juni 1219, var et vendepunkt i Livonian Crusade, og legenden fortæller, at det var sådan, Dannebrog blev det nationale flag.

Dannebrog Flag

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af danske flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Slaget ved Lyndanisse

Den dag angreb esterne danskerne på Castrum Danorum (Toompea Castle), der kom fra fem forskellige retninger og forårsagede panik blandt korsfarerne. Legenden siger, at ligesom danskerne tabte slaget, løftede Anders Sunesen, ærkebiskopen af Lund, sine hænder til himlen i bøn, og de danske korsfarere lykkedes at holde slottet, så længe hans hænder var hævet. Til sidst blev han udmattet og begyndte at sænke armene, og esterne begyndte at bryde slottets forsvar igen. Lige da alt håb virkede tabt, faldt Dannebrog mirakuløst fra himlen. Kong Valdemar tog flaget og gav sine tropper mod, og de vandt.

Derefter blev Danmark det første land, der brugte det nordiske kors på sit nationale flag, hvilket er en af grundene til, at de fleste af de andre nordiske stater har vedtaget lignende mønstre.

Anden information om Dannebrog flag

Det skal også nævnes, at Dannebrog også har nogle få varianter:

  • Sø flag og split-flag, som er næsten identiske, bortset fra at en af dem er lidt kortere og mørkere – disse bruges kun af marinen og handelsskibe samt af nogle private firmaer og institutioner, der har godkendelse.
  • De kongelige standarder, der bruges til at klassificere de danskere, der hører til den kongelige familie. I denne kategori har vi Monarch Standard, Crown Prince Standard, Prince Consort Standard, Regent og Royal Family for alle andre. Hver af disse kongelige standarder har en bestemt kråne eller våbenskjold fundet på den centrale firkant på flaget.

Da vi taler om det danske nationale flag så bør vi også inkludere det danske våbenskjold, der inkluderer 4 lyseblå løver iført kroner, omgivet af ni røde hjerter, alle på et gyldent skjold. Dette var historisk våbenskjoldet for House of Estridsen, som gav kongefamilien konger fra 1100-tallet. Kronen på toppen er lavet til at ligne den krone, der er båret af Kong Christian V.

Det danske flag blev ændret lidt gennem årene. Oprindeligt var det hvide kors centreret og dannede en perfekt firkant, men det blev derefter flyttet fra midten, så i dag er forholdet mellem højde og bredde 28:37. Som du kan se selvom de kan virke enkle, er det danske flag og våbenskjoldet som en døråbning til landets rige historie, sagn og folklore.

De almindelige danske flagregler kan du læse mere om her: Flagregler i Danmark

Nabolande til Danmark

Sverige, Tyskland

Andre Officielle Danske Flag

Dannebrog - Danmarks nationale flag (1219) - Flaginfo.dk

Rigets flag også kaldet Splitflaget er Kongeriget’s officielle symbol. Flagets proportioner er 56:107. Flaget har samme farve som det civile stutflag.

Dannebrog - Danmarks nationale flag (1219) - Flaginfo.dk

Flådens flag kaldes også orlogsflaget, er et splitflag, hvor den røde farve er kraprød. Flagets proportioner er 7:17.

Dannebrog - Danmarks nationale flag (1219) - Flaginfo.dk

Vores nuværende kongeflag blev indført 16. november 1972 da Margrethe 2. indførte en ny version af kongevåbenet. Kongeflaget er et splitflag med kongevåbenet i et hvidt kvadrat i midten.

Dannebrog - Danmarks nationale flag (1219) - Flaginfo.dk

Kronprinsflaget. Kronprins Frederiks flag

Rigsforstanderflaget

Rigsforstanderflaget. Kan bruges af den fungerende rigsforstander.

Dannebrog - Danmarks nationale flag (1219) - Flaginfo.dk

Kongehusflaget. Kan bruges af alle medlemmer af det danske kongehus.


Del denne side