Frankrig – Fransk Flag (1789) og fakta om den franske historie – Flaginfo.dk

5. december 2019 0 By Fun with Flags
Del denne side

I den franske forfatning fra 1958 nævnes ”det nationale emblem er tricolor-flag, blå, hvid, rød” i artikel 2.

Når det gælder beskrivelse af fransk flag, har tricolor-flag den mest interessante historie og flere variationer – alle bruges ens.

Oprindeligt havde den kongelige regering i landet flere flag, hvoraf de fleste havde hvid farve – den gamle farve i Frankrig. Tricolor-designet blev først vedtaget i 1794, og derefter er der foretaget flere ændringer i design og farvedistribution for endelig at introducere den, der blev brugt i dag.

Franske flag
Farvekoder
Blå gengivet som RGB 0 35 149
Hvid gengivet som RGB 255 255 255
Rød gengivet som RGB 237 41 57
Franske flag

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af franske flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Design af Frankrigs flag

Du undrer dig måske, hvordan ser det franske flag ud?

At have et simpelt og æstetisk design med lige store opdelte lodrette bjælker i tre forskellige farver forbliver inspiration til flagdesign for flere andre nationer.

Det franske flag har en proportion på 2:3, hvor farveskemaet for de lodrette tri-bånd er ligeligt opdelt i tre dele med blå på hejsesiden, hvid i midten og rød på den resterende del.

Farveversioner af fransk flag

Der er to farveversioner af Frankrigs flag – lys og mørk.

Jacques-Louis David konceptualiserede først den mørke version af tricolor-ordningen, der blev vedtaget den 15. februar 1974. Der er to designs set i den mørke version.

  • At have lodrette bånd med samme bredde
  • Har lodrette bjælker med varieret bredde (30:33:37) – for tiden det officielle flag fra den franske flåde

Den nuværende franske nationale flag er en let version af tricolor (tricolore på fransk), der officielt blev vedtaget i juni 1976. Denne version blev lanceret af præsident Valery Giscard d’Estaing for bekvemt udseende af flaget på tv’et under regerings tale. Senere blev denne version også populær i de digitale medier.

Tidligere havde den mørke version af tricolor, der blev vedtaget ved forordningen af 17. maj 1853, også de samme farver og orden, men med forskellige lodrette båndproportioner på 30:33:37 for henholdsvis blå, hvid og rød. Dette design af flag blev vedtaget af den franske flåde i 1853 og er fortsat deres officielle flag indtil dato.

I dag bruges lysversionsflagene i de officielle statsbygninger. Imidlertid bruger kaserne, rådhusene og de offentlige bygninger i landet stadig den mørke version.

Symbolik af Frankrigs flag

De tre farver på flaget har en indgående betydning, der repræsenterer Frankrigs symboler.

De blå og røde farver, der er identificeret med henholdsvis Saint Martin og Saint Denis, bruges på Paris våbenskjold. Dette er også de gamle farver i hovedstaden. Disse to farver på oriflammet er også beslægtet med protesinde for Frankrig-Jomfru Maria. Paris-militsen bandt også blå og røde cockader på deres hat under stormen af Bastille i 1789.

Som beskrevet af Lafayette blev den traditionelle franske farvet hvid brugt som hovedfarve på det franske flag i flere århundreder. Hvid er den traditionelle farve i Frankrig, også hovedfarve af det kongelige dynasti af Bourbon. Royalisterne brugte hvide flag og bar hvide cockades på deres hatte. Den hvide farve på det aktuelle flag repræsenterer kongen.

Tricolor repræsenterer også de tre hovedbygninger i fransk antik regimblå for borgerskabet, rødt for adelen og hvidt symboliserer præstationer. Et emblem fra Femte Republik, fusionen af de tre farver, angiver også patriotisme og nedbringelse mellem republikanerne (ved hjælp af rød) og royalister (ved hjælp af hvidt).

Tricolor-kombinationen symboliserer også de tre elementer i det radikale motto-

  • Blue-Liberte (frihed)
  • Hvid- Egalite (lighed)
  • Rød- fraternite (broderskab)

Frankrigs flag historie

Det franske flags historie går tilbage til den tidlige middelalder, da kongen af Frankrig plejede at rejse Oriflamme (den gyldne flamme) under krigen.

Oriflamme – Hellige Banner på Saint Denis kloster nær Paris

Oriflamme er det hellige banner af klosteret (kloster) i Saint Denis, der til sidst blev vedtaget som landets kongelige banner. Det røde banner havde tre til fem pigge, hvilket betyder et banner med spidse ender.

Oriflamme forbliver stadig vidne til den grusomme grusomhed blandt de franske kongelige især under Hundredårs krigen, hvor fanger blev taget til løsepenge. Det var en regel, at fangerne ikke vil blive taget, før banneret sænkes.

Til sidst blev blå, rød og hvid og farver forbundet med den franske hær og det regerende hus i Frankrig. Kongerne bar en blå frakke pyntet med den gyldne fleurs-de-lis over den flydende røde kjole. I 1328 havde våbenskjoldet i blå farve en gylden fleurs-de-lis med røde kanter.

I det 12. og 13. århundrede havde Kongeriget Frankrig en blå firkantet banner med små gyldne gule liljer overalt. Senere blev dette design ændret til et blå rektangulært kapetisk flag med tre store liljer i gylden gul farve, der ofte blev brugt under den franske renæssance.

Den franske kongefamilie brugte det hvide flag med gyldne liljer indtil 1789.

Marine flaget af Frankrig

Marinen under Bourbons regeringstid brugte det blå flag med det kongelige skjold med et hvidt kors.

Tricolor flaget

Tricolor flag-konceptet blev inspireret af de forskellige cockades, der blev båret på hattene under den franske revolution. Den 13. juli 1789 vedtog Paris-militsen den røde og blå cockade på deres hatte.

Marquis de Lafayette, den franske general Gilbert du Motier, skaberen af tricolor-designet, foreslog indføjelse af en hvid stribe mellem den blå og røde farve. Baseret på dette forslag om nationalisering af Frankrigs flag blev tricolor-cockade af blå, hvid og rød vedtaget den 27. juli 1789.

Den konstituerende forsamling godkendte drapeau-tricolore-designet med tre lodrette striber af blå, hvid og rød den 24. oktober 1790. En beslutning blev vedtaget den 15. februar 1794 om at flyve tricolor som landets nationale flag.

Det officielle flag trods regeringsbestemmelserne blev imidlertid sjældent fløjet. Fra 1794-1800 eller derover blev Jacobian Klubs røde flag hovedsagelig brugt. Under Napoleon Bonaparte’s regeringsperiode 1804-15 fik tricolor-flaget fremtrædende karakter.

Under Bourbon-restaureringen efter abdiceringen af Napoleon i april 1814 blev det kongelige hvide flag med det gyldne våbenskjold brugt som landets officielle flag fra 1815-30.

Under Louis Philippe’s regering efter kølvandet på julirevolutionen i 1830 fik tricoloren fremtrædende position som nationalt flag.

Frankrigs emblem

Tricolor har dybere betydning i Frankrigs historie. Det blev indført som republikens nationale emblem efter forfatningen i 1948 og 1958 (artikel 2).

Hvad kaldes det franske flag på fransk?

Det ‘franske flag’ kaldes ‘Drapeau Francais’ på fransk. Udtrykket ‘Drapeau’ er et maskulin substantiv, der betyder flag på engelsk. Udtrykket ‘fransk’ kaldes Francais – et adjektiv på det franske sprog.

Hvis du imidlertid vil tilføje den konkrete artikel ‘the’ til Frankrigs flag, skal du bruge udtrykket le / la (maskulin). Derfor kaldes udtrykket ‘The Flag of France’ ‘Drapeau de la France’ på det franske sprog.

Følgende er nogle udtryk forbundet med flag og deres udtale på fransk.

  • Tricolor – Le tricolore
  • Frankrigs nationale flag – Le Drapeau National de la France

Flag vanhelligelse i Frankrig

Vanhelligelse af det franske flag blev tildelt retslig behandling i 2003, da vanhelligelse blev erklæret for en lovovertrædelse.

Jacques Chirac, republikens præsident, proklamerede det nye flag og national hymne-desekrationslov (lov nr. 2003-239 pour la securite interieure) den 18. marts 2003.

I afsnit V i loven i henhold til artikel 113 hedder det, at vanhelligelse af National Anthem og Tricolor Flag offentligt under officielle begivenheder, der er organiseret og kontrolleret af de offentlige myndigheder, vil blive betragtet som en lovovertrædelse, der pålægger en bøde på 7500 euro.

Vanhelligelse er også en strafbar handling, når en sådan handling kollektivt begås, hvor lovovertræderne kan dømmes til fængsel i 6 måneder ud over bøden.

Fakta om det franske flag Tricolor

Tricolor af det franske flag er også afbildet på Sashet bæret på højre skulder af borgmestrene og parlamentsmedlemmerne under alle offentlige arrangementer og ceremonier.

I 2015 blev tricolor-emoji (Emoji 1.0) føjet til alle understøttede platforme, der viser det regionale indikatorsymbol bogstaver F efterfulgt af R.

Under militærparaden på Bastille-dagen producerer 9 piloter fra den franske luftvåben røgstrømmen i tricolor i en begivenhed kaldet Patrouille de France. Denne begivenhed er kendt som den franske akrobatiske patrulje (Patrouille Acrobatique de France).

Tricolor franske flag ses på nogle berømte malerier, herunder:

 

  • The Siege of Paris (1884) – Ernest Meissonnier
  • Serment de l’Armee fait a l’Empereur (1810) – Jacques- Louis David
  • Terrasse i Saint-Adresse (1867) – Claude Monet

I dag svajer det franske flag over alle offentlige bygninger i landet. Det er en integreret del af de offentlige ceremonier, mindesmærker og begivenheder. Flaget er også placeret på baggrund af alle medieadresser fra regeringsembedsmænd og den franske præsident.

Nabolande til Frankrig

Andorra, Belgien, Italien, Luxembourg, Monaco, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tyskland


Del denne side