Pakistan – Fakta og historie om det pakistanske flag (1947) – Flaginfo.dk

15. april 2020 0 By Fun with Flags
Del denne side

Flag fra Pakistan - Historie, design og betydning

Pakistans nuværende nationale flag blev vedtaget af den konstituerende forsamling den 11. august 1947 for herredømmet af Pakistan.

Flaget er det officielle flag og har en meget stor betydning i landet og flaget bliver hejst på alle vigtige dage på regeringsinstitutionerne, flere skoler og andre organisationer i landet.

pakistanske flag
Farvekoder
Hvid gengivet som RGB 255 255 255 (Hex #FFFFFF)
Grøn gengivet som RGB 1 65 28 (Hex #01411cff)

pakistanske flag

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af pakistanske flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Historien om Pakistans flag

I modsætning til flag fra andre lande er den historiske baggrund af Pakistans flag forbundet med Den All-Indien Muslim League, også kaldet Muslim League. Muslim League er et politisk parti, der blev grundlagt af Nawab Khwaja Salimullah den 30. december 1906 i Dacca (Dhaka, Bangladesh) under det britiske Raj i Indien.

Partiet blev oprindeligt startet som en litterær bevægelse under ledelse af Syed Ahmed Khan ved Aligarh Muslim University. I løbet af 1930’erne startede lederne af ligaen en bevægelse for en separat nation for muslimerne i de nordvestlige provinser i det britiske Indien.

Inspiration til flagdesign

Under bevægelsen til inddelingen af Indien og dannelse af en separat islamisk nation vedtog All India Muslim League et grønt partiflag med en halvmåne og en fem pigget stjerne i midten. Dette historiske flag blev senere en inspiration til pakistansk flagdesign med lidt flere ændringer.

Mens flaget fra den All-India Muslim inspirerede design til det nuværende officielle nationale flag i Pakistan, var designet af flaget fra Muslim League baseret på de tre flag:

• Flag fra sultanatet i Delhi (rektangulært mørkegrønt flag med en sort lodret strib mod hejsekanten)

• Flag fra det Osmanniske imperium (rektangulært flag med rød baggrund med en halvmåne og en femstrålet stjerne)

• Flag fra Mughal Empire 1857 (grønt rektangulært flag med en gul halvmåne)

Mountbatten’s forslag til flagdesign

I 1947 foreslog Videroy fra Indien, Louis Mountbatten et flagdesign til Dominion of Pakistan. Mountbatten anbefalede inddragelse af Union Jack i kantondelen på hejsekanten af flaget fra Muslim League.

Forslaget blev afvist af Muhammad Ali Jinnah, en fremtrædende ligaleder, der senere blev far til nationen Pakistan. Jinnah afviste inddragelsen af Union Jack, da det repræsenterer kristendommen. Sameksistensen af den kristne og islamiske tro på samme flag kunne være uacceptabel for muslimer såvel som ikke-kristne samfund i landet.

Design og specifikationer

Pakistans nationale flag blev designet af Syed Amir-uddin Kedwali på baggrund af henstillingerne fra den konstituerende forsamling for at give flaget en bredere betydning, der var acceptabel for alle religiøse, sociale og politiske samfund.

Det rektangulære flag har en andel på 3: 2. Den har en bred lodret bjælke (bredden på stangen er 1/4 af flagets længde) i hvid farve langs hele længden på hejsesiden. Det resterende del af flaget har en mørkegrøn baggrund (også kendt som pakistansk grøn) med en hvid halvmåne og en fem pigget heraldisk stjerne.

Farveskema og symbolik

Flagets mørkegrønne baggrund er den symbolske repræsentation af islam.

Den hvide bjælke repræsenterer alle andre mindretals religiøse samfund i landet.

Den hvide halvmåne betegner fremskridt, mens de fem spidse hvide stjerne repræsenterer islams fem søjler. Stjernen har også en generel fortolkning, der symboliserer lys og viden.

Generelt betegner flaget landets forpligtelse til islam, mens det værdsætter minoriteters rettigheder og følelser.

Nogle interessante fakta om Pakistans flag

Flagbegivenhed ved Wagah Border

Flaget hejses hver dag ved Wagah grænsen efterfulgt af sænkebegivenheden lige før solnedgangen. Hundredvis af mennesker kommer til dette sted for at se denne begivenhed hver dag gennemført med en ceremoniel storhed.

Eminence i verserne i Pakistans Nationalhymne

Beskrivelsen af flaget nævnes i det tredje vers i Pakistans nationale hymne som ‘Flaget af halvmåne og stjerne’.

Pakistan flag i Guinness Rekordbog

Pakistans nationale flag blev optaget to gange i Guinness Rekordbog:

Den 22. oktober 2012 samlede 24.200 mennesker sig for at danne et menneskeligt flag fra landet på et stadion i Lahore og skabte en verdensrekord med dannelse af landets største menneskelige flag.

Den 15. februar 2014 samlet 29.040 mennesker sig for at danne et menneskeligt flag fra landet på et stadion i Lahore og skabte en verdensrekord med dannelse af det største menneskelige flag i verdenen, og dermed erstattede den forrige rekord.

Største Pakistanske Flag

Der var to tilfælde, hvor store pakistanske flag blev udstillet.

I 2004 blev 173.400sqft (340ftx510ft) udvidet på National Stadium, Karachi. Det satte en ny verdensrekord for største udfoldede flag.

I 2017 blev et 2 mil langt Pakistan flag hejst af befolkningen i Balochistan i Quetta.

Vigtige flag dage i Pakistan

Fuld Mast

Pakistans flag bliver hejst med fuld mast de følgende dage hvert år:

• Pakistans dag (23. marts): Iagttaget på jubilæum for vedtagelsen af Lahore-resolutionen i 1940. Begivenheden markerer også mindehøjtiden for erklæringen fra Den Islamiske Republik Pakistan i 1956.

• Uafhængighedsdag (14. august): Erindringsceremonien for den dag, hvor landet fik frihed fra det britiske styre og dannede en separat islamisk nation efter skilsmissen med Indien.

• Fødselsdag for Muhammad Iqbal (9. november): Dagen overholdes til ære for den nationale digter, der først skabte ideen om to-nation teori.

• Fødselsdag for Muhammad Ali Jinnah (25. december): Jinnah var en proaktiv fortaler for separat islamisk nation for muslimerne i Indien. Han blev leder af All-India Muslim League i 1913 og blev senere den første guvernør for Dominion of Pakistan i 1947.

Halv Mast

Som det samme som i mange andre lande, er flaget også hejst på halv mast på dødsårsdagene for nationens veteranledere og personligheder:

• Dødsdagsjubilæum for Muhammad Iqbal 1938 (21. april)

• Dødsdagsjubilæum for Muhammad Ali Jinnah 1948 (11. september)

Pakistan flag regler

Pakistans flagregler blev indført i 2002 af den daværende premierminister Zafarullah Khan Jamali. Disse regler regulerer brugen og visningen af det officielle nationale flag i de offentlige embedsmænds bopladser og køretøjer.

Nationale flagprotokoller i Pakistan

• Når du flager med andre flag, må ingen flag flyve højere end det nationale flag

• Når det nationale flag flager med flag fra andre lande, skal alle flagene blive flages i samme højde

• Når der flages med flag i andre farver, skal det nationale flag placeres på højre side

• Når mere end to flag hejses, og antallet af flag er et ulige antal, skal det nationale flag placeres i midten, og hvis antallet af flag er jævnt, skal det nationale flag hejses til højre for flaget ved centrum

• Det nationale flag skal flage højere, når det placeres med militære, provinsielle eller firma flag

• Nationalt flag skal altid bæres i midten eller til højre i marchlinjen, når den er i brug under en procession

• Flaget må aldrig røre ved noget urent, underlag, fødder eller sko

• Nationalt flag må aldrig flage i mørke. Det forbliver hejst på toppen af Parlamentet hele året oplyst med lys hele natten

• Flaget må aldrig markeres med billeder, tal eller alfabeter

• Alt personale i uniform skal hilse flaget under hævning eller sænkning. De, der ikke er i uniform, skal stå i stilhed og opmærksomhed.

• Proceduren for hævning og sænkning af flag skal udføres under en ordentlig ceremoniel begivenhed

• Når du flager med flaget vandret, skal den hvide bjælke altid forblive på hejsesiden

• Når du flager med flaget lodret, skal den hvide bjælke altid være øverst

Nabolande til Pakistan


Del denne side