Storbritannien – Fakta og historie om Union Jack flaget (1801) – Flaginfo.dk

11. marts 2020 0 By Fun with Flags
Del denne side

Storbritannien Flag (Union Jack):

Det nuværende nationale flag for Det Forenede Kongerige med korset af Saint Andrew blev vedtaget i 1801 til markere unionen med Storbritannien og Irland.

Også kendt som Union Flag eller Union Jack, dette flag har en enorm betydning i historien og er stadig i brug i flere andre lande uden for Det Forenede Kongeriges territorium.

Storbritannien
Farvekoder
Hvid gengivet som RGB 255 255 255 (Hex #ffffff)
Rød gengivet som RGB 208 12 39 (Hex #d00c27)
Blå gengivet som RGB 0 31 126 (Hex ##001f7e)
Storbritannien

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af Union Jack flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Design og specifikationer for det forenede kongerige

Det nuværende design af Union Jack flaget blev introduceret den 1. januar 1801 ved et kongeligt dekret af George III fra Det Forenede Kongerige.

Flaget har et forhold på 1: 2 og består af tre hovedkomponenter bortset fra den blå baggrund, der repræsenterer det britiske maritime:

 • St. George’s Cross: Det røde kors har 1/5 af bredden af flagets højde og 1 / 15th højden af fimbriationen.
 • St. Andrew’s Cross: Det hvide diagonale kors med en bredde på 6 / 30th af flagets højde set på hver side af St. Patrick’s kors, hvoraf kun 3 / 30th og 1 / 30th dele af flaghøjden er synlige .
 • St. Patrick’s Cross: Repræsenteret af det røde diagonale kors med en bredde på 1/15 af flagets højde.

Union Jacks historie

Union Jacks historie går tilbage til begyndelsen af det 17. århundrede, da James VI fra Skotland arvede England og Irlands trone. Da dronning Elizabeth I var ugift og barnløs på tidspunktet for hendes død i 1603, blev hendes fætter James VI fra Skotland erklæret til monark for at være den næste øjeblikkelige arving til tronen. Denne historiske begivenhed resulterede i foreningen af kongerigerne England og Skotland.
Begivenheden, også kaldet Union of the Crowns 1603, markerede foreningen mellem de tre kroner i England, Irland (en del af det britiske kongerige siden 1541) og Skotland. Imidlertid fortsatte disse tre kongeriger med at fungere som separate stater i en personlig forening.


Den 12. april 1606 blev der vedtaget en beslutning ved det kongelige dekret, der specificerede indførelsen af et nyt flag til at repræsentere den kongelige union af England og Skotland. Det nye flag var en fusion af Englands flag med et rødt kors (St. George’s Cross) på en hvid baggrund og det skotske flag, der havde hvidt saltire (St. Andrew’s Cross) på en blå baggrund. Dette flag blev kendt som det første EU-flag fra Storbritannien.


Oprindeligt blev det nye kongelige flag introduceret med det formål at bruge på havet af de skotske og britiske civile og militære skibe. Landstyrkerne havde dog stadig deres eksisterende respektive bannere i brug.
I 1634 blev brugen af Union Jack begrænset til kongeskibe af kong Charles I.
Indledningen af Union Acts i 1707 forenede kongerigerne Skotland og England til et kongerige Storbritannien. Derefter blev Unionens flag udnævnt til ”den herskende armorial for kongeriget Storbritannien”. Flaget opnåede en samlet accept og blev brugt af landstyrkerne sammen med flåde- og civile skibe.


Kongeriget Irland var til trods for at være en del af den personlige union med England siden 1541 ikke repræsenteret i den originale version af Union Flag. Irlands våben optrådte imidlertid på protektoratets flag i 1658-60. Dette eksisterede også i en kort periode og blev afskaffet under restaureringen af Charles II.

Eminence af den originale version af Union Jack flag

Den originale version, også kendt som Union Jack før 1801, er stadig en del af kantonen for Commissioners ‘Ensign fra Northern Lighthouse Board. Dette er den eneste eksisterende moderne officielle repræsentation af den ældre version af Union Flag i Storbritannien, der er hejst ved Edinburghs hovedkvarter i George Street. Det er også den første Naval Ensign og en del af Cambridge Flag.

Den originale Union Jack flag dukkede op på Grand Union Flagets kanton, også kaldet Congress Flag og Continental Colors, der blev betragtet som USAs første nationale flag indtil 1777.

Uden for Det Forenede Kongerige hejses Union Jack flaget før 1801 stadig i Loftus Street, Sydney foruden toldvæsenet. Det markerer den nøjagtige placering, hvor kaptajn Phillip hævede Union Flag for første gang påberåbte South Wales i 1788. Førhen betegner man dette flag som ‘Jack of Queen Anne’.

Union Flag 1801

Det andet Union Jack flag, som bruges den dag i dag, blev introduceret den 1. januar 1801 ved Union Act i 1800, der erklærede Unionen af provinsen Irland med nationen Storbritannien til at danne Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland.

St. Patrick’s Irlands kors repræsenteret af en rød saltire blev føjet til den nye flagskranken, der ændrede St. Andrews saltire på en måde, som den hvide altid vil følge den røde med urets mønster.

Ingen repræsentation for Wales

Efter den edwardianske erobring af Wales (1277-83) blev den walisiske provins en del af Kongeriget Storbritannien. Som et hjemland og som en del af det britiske kongerige, fik Wales ingen repræsentation i Union Jack (først indført i 1606). Der er dog et separat flag til Wales med en rød drage. Efter 2003 er der kommet flere forslag til optagelse af et element (især den røde drage) til at repræsentere Wales i det britiske flag. Selvom der kommer adskillige anbefalinger og designs, har intet opnået den officielle accept indtil dato.

Interessante fakta om Unionens flag

Hvorfor kaldes Storbritanniens flag for Union Jack?

Storbritanniens nationflag kaldes ofte Union Flag eller Union Jack. Udtrykket Union Jack blev brugt til dette flag, da det oprindeligt var designet til brug på havet af Royal Navy styrkerne i England og Skotland. Unionens flag var hovedsageligt knyttet til jack personalet på Englands flådeskibe. Dette er sandsynligvis en af grundene til at bruge udtrykket Union Jack for det britiske flag.

Flaget blev i vid udstrækning brugt ved havet og blev også betegnet som ‘Ensign’, ‘Pendants’ osv.

Vigtige flagdage i Storbritannien

Selvom der ikke er nogen specifike nationale flagdage i Storbritannien, så er der adskillige begivenheder markeret ved at flage med Union Jack på regeringsbygningerne. Nogle af de vigtigste dage med flagning i landet er:

 • Royale Familie medlemmers officielle fødselsdage
 • Jubilæum for monarkens tiltrædelse
 • Commonwealth Day
 • Monarkens officielle fødselsdag og bryllupsdag
 • Kroningsdag af den nuværende monark
 • Remembrance Sunday
 • St. David’s Day (kun i Wales)

Flagreguleringer og Desekration

Der er ingen specifikke nationale flagbestemmelser i Storbritannien, så Union Jack har ikke den officielle status i landet. Der er ingen lov om ødelæggelse af flag i nationen.

Den eneste undtagelse er flagreguleringerne (Nordirland) 2000. Forordningen specificerer reglerne for at flage med halvmastflag ved bestemte begivenheder på de offentlige bygninger. Det nævner også retningslinjerne for at hejse flaget med andre flag i Nordirland.

I 2010 associerede Flag Institute i flag- og heraldikudvalget (en APPG til implementering af officielle standarder i Storbritannien) for at etablere specifikke retningslinjer for brugen af det nationale flag som symbol og anvendelse.

Foldning og bortskaffelse af Union Jack flag

Der er ingen specifikke retningslinjer for foldning af flag i England. Det er ikke nødvendigt at følge nogen særlig flag-foldning-ordning for Union Jack flag. Som en generel praksis er den imidlertid foldet i det retlinede mønster, hvor løftedelen holdes uden for for at lette udfoldning og fastgørelse til stangen.

Retningslinjerne for bortskaffelse af flag er specificeret i artikel 447 i Royal Navy Stores Duties som udstedt den 26. februar 1914. Som regel skal flaget, der ikke er egnet til yderligere brug, som er ødelagt i tjenesten, rives i flere dele og bortskaffes som schmatte og må aldrig videresælges eller bruges til dekorative formål (ADM 1/8369/56).

Der er en særlig bestemmelse for de flag, der har flaget i aktion i England. Et sådant flag, når det ikke længere er egnet til yderligere servicebrug, kan bevares i en ramme, fastgjort til et tavle eller endda opbevares i et museum til offentlig visning (ADM 1/8567/245).

Brug af Union Jack flag uden for England

 • Unionens flag er også det officielle flag i flere britiske oversøiske territorier.
 • Dette flag er kendt som Royal Union Flag i Canada, hvor det har fået den officielle status af den parlamentariske beslutning.
 • Unionens flag vises i kantonet af statens flag Hawaii og flere andre nationale flag.
 • Australiens flag er ikke kun baseret på Blue Ensign fra den britiske flåde, men har også Union Jack i kantonen.

Del denne side