USA – USA flag (1777) og fakta om den amerikanske historie – Flaginfo.dk

5. februar 2020 0 By Fun with Flags
Del denne side

USA Flag:

Det amerikanske flag har århundreder af strålende historie og smukt design, der viser dybdebetydning. Siden 1777 blev USAs flag ændret 26 gange for endelig at vedtage det nuværende flag officielt den 4. juli 1960. Flagets nuværende design blev valgt som nationalt flag og officielt vedtaget ved en ordre den 4. juli 1959 af Dwight D. Eisenhower, den daværende præsident.

USA Flag
Farvekoder
Hvid gengivet som RGB (Hex #ffffff)
Rød gengivet som RGB 239 43 45 (Hex #)
Blå gengivet som RGB 0 40 104 (Hex #002868)
USA Flag

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af amerikanske flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Design og specifikationer for det amerikanske flag

Med en proportion på 10:19 har flagene fra Amerikas Forenede Stater 13 vandrette striber med 7 røde (øverste og nederste) og 6 hvide skiftevis strimler af samme længde og bredde.

Flaget indeholder også en rektangulær kanton på hejsesiden med 50 hvide fempunkede stjerner på et blåt felt. Stjernerne på den blå kanton er på linje i 9 vandrette rækker. De øverste og nederste rækker har 6 stjerner og hver række af 6 stjerner skiftevis efterfulgt af en række med 5 stjerner. Derfor har kantonen 5 rækker med 6 stjerner og 4 rækker med 5 stjerner arrangeret i skiftevis horisontale linjer.

I henhold til den udøvende ordre, der er udstedt af præsidenten for U.S.A., er specifikationerne for det flag, som den føderale regering anvender, som følger:

Forholdet mellem højden og bredden af det amerikanske flag: 1.0: 1.9

Højde på det blå feltkanton: 7/13 af flagets længde (kantonens længde dækker 7 af de 13 vandrette striber)

Bredde på det blå feltkanton: 2/5 af flagets bredde

Bredde på de vandrette striber: 1/13 af flagets længde

Stjernens diameter: 4/5 af stripens længde

Specifikationerne for de nøjagtige farver, der skal bruges på det amerikanske flag, som nævnt i den 10. udgave af Standard Color Card of America i 1981, er ‘Old Glory Red’, ‘Old Glory Blue’ og ‘White’.

Golden Fringe Decoration

Der er en bestemmelse om at dekorere det amerikanske flag med gyldne kanter, der omgiver flagets omkreds uden at forskyde det rigtige flag under visninger ved ceremonielle lejligheder. US’s hær og luftvåben bruger ofte det kantede flag, mens flåden, kystvagten og Marine Corps stadig bruger det kantede flag.

Symbolik af de amerikanske flagfarver og stjerner

U.S.A’s flag har en udbredt betydning, der repræsenterer frihedsbevægelsens historie og staternes union som en enkelt nation. De tretten røde og hvide striber repræsenterer de britiske kolonier, der danner uafhængige og tidligste amerikanske stater efter at have erhvervet frihed fra kongeriget Storbritannien.

De halvtreds fempunkede stjerner på den blå kanton repræsenterer landets 50 føderale stater og repræsenterer derfor unionen af stater.

I USA er flag det mest anerkendte symbol på amerikanismens ideologi, der ofte vises på de offentlige og private bygninger, uden for detailforretningerne osv. Bortset fra den officielle brug vises det amerikanske flag også stort set som motiver på køretøjets vinduer, badges, smykker, klistermærker, pins osv.

Charles Thompson, sekretær for den kontinentale kongres, gav oprindeligt en fortolkning (trukket fra heraldik) af brugen af tricolor rød, hvid og blå på det amerikanske segl. Senere var disse repræsentationer også relateret til de samme farver på det nationale flag og ensign. Ifølge Thompson repræsenterer de røde nuancer på flaget tapperhed og hårdhed, hvidt symboliserer renhed og uskyld, og det blå felt betegner retfærdighed, årvågenhed og udholdenhed.

Med tiden har flere andre fortolkninger været forbundet med brugen af tricolor på flaget. De mest fremtrædende og bredt anerkendte blandt dem er dem, der er angivet af præsident Ronald Reagan. I henhold til hans moderne fortolkning symboliserer alle farver, der er brugt på det amerikanske flag, de forskellige kvaliteter af menneskelig ånd hos folket i Amerika. Rødt repræsenterer modet, ofren og beredskab, hvid betegner høje idealer og rene intentioner, mens blå præsenterer retfærdighed og årvågenhed.

USA - flagets historie

Tidlige revolutionære krigsflag

Rebelsk Stribe Flag 1767

De tidligste flag, der blev brugt i USA, stammer tilbage til 1767, da sønnerne af frihed vedtog det røde og hvide stribede flag, populært kendt som det rebelske stribeflag. Flagdesignet bestod af fem røde (røde striber på hver lodrette ende) og fire hvide lodrette striber. Flaget er markant i historien som det første symbol på frihedsbevægelse i 13 amerikanske kolonier, der protesterer mod den britiske regerings skattepolitik og beskyttelse af de europæiske kolonisters rettigheder i USA.

Forster Flag 1775

Forster Flag fra 1775 er en af de tidligste revolutionære krigsflag, der repræsenterer de tretten amerikanske kolonier. Det røde baggrundsflag havde seks små vandrette striber på hejsesiden. Det ramte overskrifterne i 2014, da et sjældent stykke fra samlingen på Flag Heritage Foundation blev auktioneret i New York.

Bedford Flag 1775

Dette historiske flag fra 1775, der er forbundet med slaget ved Lexington og Concord, betragtes som det ældste flag i USA. Beviserne er baseret på dokumenter, der afslører dens eksistens i 1660’erne, da det blev brugt af kavalerienheden i Massachusetts.

I løbet af det 18. århundrede symboliserede dette flag den tidlige amerikanske revolution.

Første nationale flag – Grand Union Flag 1775

Grand Union Flag er også kendt under andre navne, herunder kontinentale farver, Cambridge Flag og Congress Flag. Bortset fra at blive betragtet som landets første nationale flag, er det også vigtigt for at være USAs første Navy Ensign.

Designet af Grand Union-flaget ligner det nuværende amerikanske flag med 13 røde og hvide vandrette striber bortset fra designet af det blå feltede stjerne kanton. Kantonen på dette flag havde indlejret kongeriget Storbritanniens flag (symbolet på konstitutionelt monarki i Storbritannien fra 1707-1801 før unionen med kongeriget Irland med Storbritannien).

Før flagopløsningen fra 1777 blev East India Company’s flag også fløjet i mange dele af landet med 9-15 striber, der ligner designet til Grand Union Flag.

Flagopløsning af 1777

Flagopløsningen blev vedtaget af den anden kontinentale kongres den 14. juni 1777 for at løse trangen til et nyt nationalt flag, der repræsenterer de 13 uafhængige amerikanske kolonier, der dannede de tidligste amerikanske stater, nemlig Connecticut, Delaware, Georgien, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina og Virginia.

Francis Hopkinsons 13-stjernede variant

Det nye flag vedtog de 13 vandrette røde og hvide striber med et nyt kantondesign, der indeholdt 13 seks spidse hvide stjerner i lodrette skiftende rækker på 3 (på den første og sidste række) og 2 stjerner på det blå felt. Designet af det første officielle amerikanske flag blev udviklet af Francis Hopkinson.

Da der ikke var nogen specifikation om arrangementet og designet af stjerner på kantonen, kom flere sælgere med forskellige arrangementer af 13-stjernede flag.

Flower Flag USA

I 1784 optrådte det amerikanske flag, hejset på handelsskibet kaldet ‘Kinas kejserinde’ i byen Canton i Kina. Derefter fik flaget kaldenavnet – Flower Flag.

Betsy Ross Variant

I omkring 1790’erne blev Betsy Ross ’13 fempunkede stjerner arrangeret i en cirkel på den blå kanton meget populær og blev stort set brugt i officielle ceremonier inklusive nationens fødselsdag.

Senere Amerikanske flag

Det nuværende flag er det 27. flagdesign i De Forenede Stater. Tidligere er designet blevet ændret 27 gange siden den officielle vedtagelse af det nationale flag i 1777. Ændringerne blev indført med gradvis dannelse og inddragelse af de nye stater på U.S.A’s område.

Heri er en kort oversigt over de følgende flaghandlinger og ændringer i design med inkludering af nye stater.

 • Flaglov fra 1. maj 1795: Introduktion af de nye stater Kentucky og Vermont – antallet af stjerner og striber blev øget til 15 (også kendt som Star Spangled Banner)
 • Flagloven af 4. juli 1818: antallet af stjerner blev øget til 20 på den blå kanton med 13 røde og hvide striber efter optagelse af 5 nye stater – Indiana, Louisiana, Mississippi, Ohio og Tennessee
 • Flagloven af 4. juli 1819: Illinois- 21
 • Flagloven af 4. juli 1820: Alabama og Maine-23 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1822: Missouri- 24 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1836: Arkansas- 25 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1837: Michigan- 26 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1845: Florida- 27 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1846: Texas – 28 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1847: Iowa- 29 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1848: Wisconsin- 30 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1851: Californien – 31 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1858: Minnesota- 32 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1859: Oregon- 33 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1861: Kansas- 34 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1863: West Virginia- 35 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1865: Nevada- 36 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1867: Nebraska- 37 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1877: Colorado- 38 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1890: Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota og Washington- 43 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1891: Wyoming- 44 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1896: Utah- 45 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1908: Oklahoma- 46 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1912: Arizona, New Mexico- 48 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1959: Alaska- 49 stjerner
 • Flagloven af 4. juli 1960: Hawaii- 50 stjerner

Det 50-stjernede flag er det længste løbende flag, der bruges i historien med flag i USA, indtil det er i brug som det officielle flag.

Interessante fakta om det amerikanske flag

Navne på det amerikanske flag

USA flaget er kendt af flere kaldenavne, herunder Old Glory, Stars and Stripes og Star Spangled Banner.

Det nationale flag kaldes også The American flag, The flag of the United States of America og U.S. Flag.

Flagdag i USA

Den 14. juni er Flagdagen i USA til minde om vedtagelsen af det nationale flag på denne dag i 1777.

Flagregler og etikette i USA

Der er specifikke retningslinjer for flagets brug, visning og bortskaffelse i henhold til den amerikanske flagregler.

I henhold til afsnit 8 (‘Respekt for flag’) bør flagdesignet ikke være en del af strøelse, gardiner, tøj, atletiske uniformer, kostumer osv.

Når der flages i løbet af natten, skal flaget være oplyst

Det er ikke tilladt at røre jorden, især under sænkning i ceremonielle begivenheder

Lemlæstede nationale flag skal udskiftes eller repareres inden brug

Hvis flaget er slidt eller er blevet for gammelt til brug, er det en sædvane at ødelægge flaget på en ædel måde, normalt ved at brænde

Det er strengt forbudt at bruge det nationale flag til reklameformål

Brug af flagdesignet i trykt eller broderi på engangsartikler såsom servietter, puder, lommetørklæde eller emballering er også forbudt efter flagreglerne

Sådan foldes det amerikanske flag til opbevaring

Når det ikke er i brug, er det den militære sædvane i USA at folde flaget i trekantform i korrekt orden for opbevaring. Den rigtige rækkefølge for at folde U.S.-flaget, som det blev praktiseret under flyvemagtsfalsceremonien, er som følger:

Fold flaget i lige halvdele langs flagets højde

Åbn igen den nedre ende af det halvfoldede flag til en anden halvdel, så kantondelen er synlig

Begynd at folde flaget i små trekanter fra flyvesiden (stribet ende) mod den blå kanton, så kun den blå del er synlig i foldet stand.

USA flag ved begravelserne

USA’s nationale flag er en fremtrædende del af de militære begravelses ceremonier. Det bruges ofte under begravelsen af nogle embedsmænd, herunder amerikanske præsidenter, brandbekæmpere, embedsmænd med retshåndhævelse osv.

Som sædvanlig praksis er det officielle flag lagt rundt om den afdødes kiste. Før kisten sænkes ned på gravpladen, er flaget foldet i korrekt rækkefølge for at præsentere det for den afdødes næste slægtninge som et tegn på respekt.

Vanhelligelse af det nationale flag

I USA opfattes vanhelligelse af det nationale flag stadig som en del af ytringsfrihed. Den frie nation anerkender vidt misbrug af det nationale flag som et udtryk for protest og kvaler.

Nabolande til USA

Canada, Mexico


Del denne side