Holland – Fakta og historie om det hollanske flag (1937) – Flaginfo.dk

11. oktober 2020 0 By Fun with Flags
Del denne side

Flag for Nederlandene: Historie og betydning

Det nuværende hollandske tricolor- flag, også kaldet Kongeriget Nederlandene, har et klart, simpelt design, dybt rodfæstet symbolsk fremtrædende og lang historie, før det endelig blev vedtaget i 1937. Mange versioner af det rød-hvid-blå flag har været i brug i landet siden den 16 th århundrede.

Design af det hollandske flag

Brugt som det nationale flag og søflag har det nederlandske flag et simpelt og rodfrit design. Det har et forhold på 2:3 med tre vandrette bånd med lige store dimensioner med lyse vermillionrøde øverst, hvide i midten og koboltblå i bunden.

Farve konfigurationer

De nøjagtige officielle farver på det nederlandske nationale flag blev defineret af NEN i november 1958. De officielle nuancer i forskellige standardfarveskemaer er som følger:

Ordning

Rød

hvid

Blå

Pantone

286

hvid

179

RGB

0-71-171

255-255-255

227-66-52

CMYK

100-58-0-32

0-0-0-0

0-70-77-10

 

Betydning og symbolik

Den triband flag er en af de fremtrædende hollandske symboler og også betragtes som den ældste tricolor flag i verden. Der er ingen specifik officiel og universelt accepteret symbolsk repræsentation af disse farver på det nationale flag.

Ifølge de populære ord igennem årene er her imidlertid en kortfattet beskrivelse af, hvad disse tre farver menes at repræsentere.

Den øverste vandrette røde stribe betyder styrke, mod og mod. Det hvide bånd repræsenterer fred og ærlighed. Den blå stribe på den nederste del symboliserer årvågenhed, loyalitet, retfærdighed.

Historisk baggrund

Kors af Bourgogne (15 th århundrede)

Den tidligste af den historiske hensyn til brug af flag eller bannere i de nederlandske går tilbage til det 15 th århundrede, da hovedparten af sine provinser blev regeret af hertugen af Bourgogne. Landet blev hovedsageligt repræsenteret af Burgundskorset med den røde saltire designet som to groft beskærede knyttede grene placeret diagonalt på en hvid baggrund. 

Flagget blev brugt under almindelige sejladser og forblev i brug, selv når de 17 provinser blev kontrolleret af House of Habsburg, dengang kaldet Habsburg Holland.

Prinsens flag eller Prinsenvlag (1572-1795)

Prinsens flag, også kaldet Prinsenvlag, er fremtrædende i historien om det hollandske flag Udformningen af landets nutidige nationale flag er en variation af denne historiske tricolor.

I 1568 førte William I, prinsen af Orange, oprøret i provinserne i de lave lande mod den spanske hersker King Phillip II. Snart blev han leder af den hollandske uafhængighedsbevægelse. I Gripen i Leiden i 1574 bar den hollandske hær tricolor armbånd baseret på insignien farverne William-orange, hvid og blå. Disse farver symboliserer armene på det forfædres territorium i House of Orange.

I det følgende år kaldes et tricolor flag i orange, hvidt og blåt, der dukkede op for første gang, populært Prinsens flag – det første hollandske flag Selv efter Williams død fungerede flaget som symbol på national enhed med flere tilfælde af brug som flådeflag.

Designet af flere flag som New York, Albany og New York City er baseret på den orange, hvide og blå tricolor for at være den hollandske republiks tidligere herredømme.

Allerede i dag bærer hollandske fodboldhold de blændende orange trøjer til ære for House of Orange.

Staten Flag eller Statenvlag (1652-72)

Den orange skygge på Prinsenvlag falmede væk for hurtigt mod slutningen af firsårskrigen, opfordrede behovet for at erstatte den med en farve, der holder længere. Derfor kom den røde, hvide og blå tricolor, der blev vedtaget som et passende alternativ, frem i 1596. Malerierne fra den tid viser imidlertid, at det er brugt oftere efter 1630’erne.

Oprindeligt før 1664 blev den røde, hvide og blå tricolor populært kaldet ” Hollands flag” eller Hollandsche Vlag, der fik sit navn fra en af de oprørske provinser. I mellemtiden udtrykte en anden oprørsk provins – Zeelands stater sin vrede over navnet på det røde versionflag. Som svar på spørgsmålet, staten s- enerelt vedtog en resolution navngive det ”stater Flag” eller Statenvlag .

Både Prinsens flag og staten flag var i brug fra 1630-1662. Efter 1663 blev statens flag hovedsagelig brugt i provinserne, og det fungerede endda som flådens flag på det tidspunkt.

Den blå farve i begge disse flag havde en lysere skygge sammenlignet med den i dag nationale flag.

Flag for den bataviske republik (1795-1806)

Prinsens flag blev forbudt for yderligere brug under og eftervirkningerne af bataviske revolution i Holland og franske erobring mod det sidste årti af det 18. th århundrede. Statens flag var kun godkendt til brug, da det også lignede den officielle franske tricolor, der blev vedtaget et par måneder tidligere og også inspireret af Statenvlag .

I 1796 blev en ny version af statens flag oprettet til den bavavske republik. Det røde bånd havde republikkens emblem på kantonens del af hejsesiden. Emblemet indeholdt den nederlandske jomfru med et skjold, der skildrede de romerske fasces i den ene hånd og en lanse kronet med frihedshætten i den anden side sammen med en løve, der sad ved hendes fødder. Dette flag havde en mørkere blå skygge i bunden.

Den Bataviske Republik ophørte imidlertid med at eksistere, da Napoleon kronede sin bror Louis Bonaparte til kongen af Holland. Den nye konge ønskede at følge en ren hollandsk politik eliminere emblem frihed bevægelse fra stater flag .

Efter inkorporeringen af Holland i det franske imperium blev statens flag erstattet af de kejserlige emblemer i 1810.

Hollands Nationale Flag (1813-nu)

Prinsen af Orange vendte tilbage fra forvisning, da Holland genvandt friheden i 1813. For at fejre lejligheden fløj den røde, hvide og blå tricolor udsmykket med en orange vimpel overalt. Nogle moderne aviser offentliggjorde også rapporter om solide orange flag fløjet mange steder for at markere loyaliteten hos de almindelige masser over for House of Orange.

Prinsens flag genvandt popularitet igen mod udbruddet af 2. verdenskrig. Mange mennesker, især medlemmerne af den nationalsocialistiske bevægelse, støttede stærkt flaget om, at orange, hvid og blå var de sande farver på det nederlandske flag .

Kontroversen sluttede imidlertid med udstedelsen af kongedekretet fra dronning Wilhelmina den 19. februar 1937 med angivelse af, “Farverne på Kongeriget Nederlandenes flag er røde, hvide og blå.”

I forsøget på at eliminere forveksling af enhver art med hensyn til de nøjagtige nuancer udstedte flådeministeriet den 16. august 1949 den nøjagtige farvedefinition, der skulle bruges på det nationale flag og søflag, vermillion rød, hvid og koboltblå.

Interessante fakta om det hollandske flag

  • Den røde, hvide og blå tricolor har inspireret flagdesignene i mange slaviske lande, herunder Rusland, Luxembourg, Jugoslavien osv.
  • Til ære for House of Orange tilføjes den orange vimpel øverst på det hollandske flag på kongedagen den 27. april og under andre festlige begivenheder relateret til den kongelige familie.
  • Ifølge nogle historikere er de røde, hvide og blå farver på det nederlandske flag blevet vedtaget fra Bayerns våbenskjold.

Vigtige flagdage i Holland

Som hovedregel bliver det nationale flag flaget over regeringsbygningerne de følgende vigtige dage:

4. maj: Mindedag eller erindring om de døde (halvt personale)

5. maj: Befrielsesdagen

Sidste lørdag i juni: Veterandagen

15. august: Afslutning af anden verdenskrig

Dage, hvor den orange vimpel tilføjes oven på det hollandske flag

31. januar: Prinsesse Beatrix fødselsdag

27. april: Kongedag

17. maj: Dronning Maximas fødselsdag

rd tirsdag i September: Prins Dag (kun observeret i Haag)

7. december: Prinsesse Catharina- Amalias fødselsdag

15. december: Rigets dag 


Del denne side