Kina – Fakta og historie om det kinesiske flag (1949) – Flaginfo.dk

1. oktober 2020 0 By Fun with Flags
Del denne side

Kina Flag

National Melodi:
De frivilliges march

Info om Kina

 • Hovedstad: Beijing
 • Største by: Shanghai
 • Officielle sprog: Mandarin og Kinesisk
 • Areal: 9.640.821 km2
 • Indbyggertal: 1.400.000.000
 • Nationaldag: 1. Oktober (National Day of the People’s Republic of China)

Nabo Lande

Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan, Rusland, Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Laos, Burma, Bhutan, Nepal, IndienPakistan og Afghanistan

Det Kinesiske Flag: Historie, design og symbolik

Det nationale flag for Folkerepublikken Kina har den mest udsøgte udseende og en temmelig lang historie for vedtagelsen. Det røde flag med fem gyldne stjerner repræsenterer den rige historiske fremtræden og kultur i det land, der står samlet i den mest folkerige republikanske nation i verden.

Historie om Kinas flag

Begyndelsen af brugen af flag i Kina dateres tilbage til Qing-dynastiets æra, det sidste kejserlige dynasti og monarkiets styre i landets historie.

Qing-dynastiets gule drages flag ( 1862 -1912 )

I slutningen af 19 th århundrede, Qing-dynastiet vedtaget en gul trekant emblem featuring en drage i Azure, rød og hvid farve vender den røde perle af trebenet krage på det øverste hjørne på hejseværket side.

Efter at have en fremtrædende betydning i Qing-dynastiets historie betragtes dette flag kaldet ‘Yellow Dragon Flag’ som det første nationale flag i landet.

Det gule farvefelt på flaget repræsenterer den kongelige farve, og den kinesiske drage betyder den kejserlige magt og styrke for de efterfølgende kejsere i landet.

Den flammende røde perle på toppen af Dragon’s head er en skildring af den kinesiske kultur, der betragter den røde perle som et symbol på rigdom, velstand og formue .

Den gule farve har repræsenteret monarkiets styre lige siden regeringen for den første kejser i Kina, som også var kendt som den gule kejser.

I 1889 blev den rektangulære version af det gule drakeflag vedtaget af monarkiet som det daværende nationale flag.

Fra 1862-1912 tjente drageflagget som statens og flådens banner og statens og krigsflag for landet.

Eraen med det gule dragen flag sluttede med monarkiets fald fra magten under Xinhai- revolutionen i 1912.

Republikken Kinas flag

Den 21. februar 1895 indviede den revolutionære hær eller aktivisterne i Xinhai Revolution et anti-Qing samfund kaldet Society for Regenerating China. En fremtrædende aktivist og revolutionær martyr, Lu Haodong designede et nyt flag kaldet ‘ Blue Sky with a White Sun Flag ‘ .

Dette flag blev vedtaget af Kuomintang- partiet KMT som deres flag og blev også brugt som Republikken Kinas våbenskjold. Snart blev det populært blandt de revolutionære hære i Guangdong, Guangxi, Guizhou og Yunnan.

I 1906 tilføjede Dr. Sun Yat-sen et rødt felt til den blå himmel med det hvide solflag som en repræsentation af jordelementet. Endelig blev der oprettet et nyt flag med den blå himmel og den hvide sol i det øverste kvarter på hejsesiden eller den øverste venstre kantondel på et rødt baggrundsflag.

Den nye version hedder den blå himmel hvide Sun og en Helt Red Earth Flag ‘ Siden 1945 blev dette flag også vedtaget som det officielle nationale flag for Taiwan, et naboland i Folkerepublikken Kina. Det blev brugt i 1912 for første gang som flåden i landet på det kinesiske fastland.

Den 9. december 1928 blev dette flag vedtaget som det officielle nationale flag for Republikken Kina af KMT-partiet. Det forblev i brug som det kinesiske flag indtil dannelsen af Folkerepublikken Kina i 1949.

Fem løb under et EU-flag (1912-1928)

I 1912, efter at Qing-dynastiet blev styrtet, blev det femfarvede rektangulære flag med fem lige vandrette bånd i rød, gul, blå, hvid og sort i top til bundorden vedtaget som det nationale flag for Republikken Kina. Som navnet antyder, symboliserede det foreningen af fem hovedløb i landet.

Folkerepublikken Kina

I kølvandet på 2. verdenskrig startede borgerkrigen i hele nationen efter konflikten mellem det nationalistiske parti, KMT-partiet og det kinesiske kommunistparti (KKP). Endelig blev fred genoprettet efter den kinesiske revolution, da Mao Zedong, den kinesiske kommunistleder, meddelte oprettelsen af Folkerepublikken Kina den 1. oktober 1949.

Konkurrence om et nyt flag 1949

Den 4. juli 1949 besluttede den sjette arbejdsgruppe i det forberedende udvalg for den nye politiske rådgivende konference (PCNPCC) at acceptere forslag til et nyt flagdesign fra interesserede deltagere. Derefter udsendte komitéen en meddelelse i forskellige aviser i landet og bad de interesserede kandidater om at indsende design til oprettelsen af det nye nationale flag.

I meddelelsen nævnte udvalget også en liste over væsentlige kvaliteter, der skal være til stede i det nationale flagdesign:

 • For det første skal flaget omfatte alle de kinesiske egenskaber inklusive historie, geografi, kultur osv.
 • For det andet skal det repræsentere landets magtkarakteristika – folkets demokratiske regering, bondearbejderklassealliance osv. 
 • For det tredje skal det være et rektangulært flag, der har forholdet 3: 2 for henholdsvis længden og bredden
 • For det fjerde skal flagets primære farve være lys rød

I slutningen af august modtog udvalget mere end 3000 designs inklusive forslag fremsat af PCNPCC-medlemmer som Tan Kah Kee og Guo Moruo Til at begynde med blev der valgt 38 designs til den sidste runde, men overraskende inkluderede det ikke Zengs foreslåede flag Senere blev Zengs originale design med en segl og hammer inde i den gigantiske stjerne medtaget på den endelige liste, efter at den blev nomineret af Tian Han.

Efter flere diskussioner og udvælgelsesrunder blev Zeng Liasongs design godkendt af flagkomiteen , men hammeren og seglen blev fjernet. Bortset fra at give den tilstrækkelige kredit for det utrolige arbejde, modtog han også et vederlag på 5 millioner Yuan fra Central People’s Government.

Fem-stjerne Red Flag- Design

Det røde feltflag i Kina har et sæt med fem stjerner i den øverste kvartal af flaget på hejsesiden. Der er en stor stjerne også mod hejsesiden med en række på fire små stjerner i nærheden, men på fluesiden placeret pænt i en bue.

Den korrekte størrelse, der skal bruges under visning på forskellige nationale og internationale institutioner, er tydeligt angivet i artikel 4 i loven om det nationale flag .

Farveskema for det kinesiske flag

Farveskemaet og nuancerne på Kinas officielle flag er specificeret i “GB 12983-2004: Standardfarveprøve på det nationale flag” og formidlet af Kinas standardiseringsadministration.

På Pantone-farveskemaet er skyggen for den røde baggrund 485C og guldstjerner er gul C.

Betydning og symbolik

Det røde felt blev enstemmigt valgt til det nationale flag som en repræsentation af den kinesiske kommunistiske revolution.

De fem gyldne stjerner betyder forening af forskellige klasser af mennesker under ledelse af Kinas kommunistiske parti.

Orienteringen af de fire buede stjerner mod den større stjerne symboliserer enhed i folket i Kina, der omslutter centrum.

Der er forskellige meningsforskelle, når det kommer til at definere betydningen af de fem stjerner på det kinesiske flag Ifølge Zeng repræsenterer den store stjerne Kinas kommunistiske parti på flaget, mens de andre fire stjerner på linie i en bue betegner de fire sociale klasser i demokratiet i Kina – det bymæssige småborgerskab, det nationale borgerskab, arbejderklassen bønderne. Nogle historikere mener også de fem stjerner som repræsentationen af de fem største etniske grupper i lande- Han kinesisk, Hui kinesisk, Manchu, Zhuangs , og Uighurere .

Flagbestemmelser i Kina

Lov af National Flag af Folkerepublikken Kina blev vedtaget af det syvende nationale folkekongres den 28. juni 1990 efter en resolution vedtaget i 14 th møde i sin stående udvalg.

Display: Der er specifikke retningslinjer for at føre flag hele året på visse offentlige institutioner i loven om det nationale flag .

Anvendelse i processioner: I henhold til artikel 15 i loven om det nationale flag skal det være foran alle andre, når det nationale flag bæres under en procession med andre flag.

Foldning: Der er speciel teknik til at folde det kinesiske flag i følgende trin:

 • Fold flaget vandret fra midten
 • Gentag foldning af flaget vandret fra midten igen
 • Fold lodret fra midten
 • Gentag foldning af flag lodret fra midten to gange
 • Til sidst foldes flaget lodret fra toppen

Skænding: Skænding af flag er forbudt i Kina. At vanære eller brænde flaget som et tegn på protest eller respektløshed er fængslet i op til 3 år, herunder kriminel tilbageholdelse og andre anklager, der er pålagt i straffeloven.

Hvad er den lighed mellem Flag Kina og Flag of Vietnam ?

Den symbolske repræsentation på flag Kina og Den Socialistiske Republik Vietnam er næsten ens. De fire små stjerner på Kinas flag og de fem punkter på den gyldne stjerne på Vietnam-flag er den symbolske repræsentation af de forskellige klasser af folket i landet, nemlig borgerskab, landmænd, arbejderklasse, intellekt og hær .

 

 

flag Kina, Nationalt flag for Folkerepublikken Kina, Fem-stjernet rødt F- lag , kinesisk flag


Del denne side