Norge – Norsk flag (1821) og fakta om den norske historie – Flaginfo.dk

28. december 2019 0 By Fun with Flags
Del denne side

Norsk Flag:

Norge har en af de mest interessante historie med flag end noget andet land. Designet af det norske flag blev ændret flere gange under landets union med Danmark i 1380 og senere med Sverige i 1814.

I dag har landet strenge flaglove, følger en tradition og adfærdskodeks, når det gælder brugen af flag. Læs videre for at udforske alt om Norges flag og hele rejsen for at komme til det nuværende design og meget mere.

Norge Flag
Farvekoder
Rød gengivet som RGB 239 43 45 (Hex #ef2B2D)
Blå gengivet som RGB 0 40 104 (Hex #002868)
Norge Flag

Vores Sponsor

Besøg vores sponsor og se deres udvalg af svenske flag i mange forskellige størrelser og varianter. Flagshoppen.dk forhandler også flag fra mange andre nationer.

Flagets historie i Norge

Gamle kongelige bannere og flag

I oldtiden svajede de norske herskere ikke flagene undtagen under slagene. Flagene eller krigsbannerne havde generelt billeder af ravn eller drager. Ravnbanneret, der blev brugt af Harald Hardrade, blev også brugt i andre skandinaviske lande i det 9.-11. Århundrede.

Hellige Olav brugte en slange på det hvide flag (også brugt af Magnus den gode) i slaget ved Nesjar. Tidligere brugte kong Inge Haraldsson (1136-61) et gyldent flag med rød løve. Kong Sverre Sigurdsson (1184-1202) brugte et gyldent og rødt flag med en ørn. Dette var hovedsageligt bannere, der blev brugt i krige og ekspeditioner.

Norges Kongelige Flag

Det gamle flag, der engang blev brugt som Norges flag, blev indført under kong Eirik Magnussons regeringstid. Dette røde flag med en gylden kronet løve med en sølvøks i sine forpote blev erklæret til det kongelige flag i 1280. Lige siden er dette Norges kongelige og nationale flag. I dag er dette flag Norges Kongelige Standard, der blev indført ved afgørelse fra kabinet den 15. november 1905.

Dette flagdesign, inspireret af Norges våbenskjold, der stammer tilbage til kong Hakon Hakonssons regering (1204-63), blev oprindeligt og undtagelsesvis brugt af landets hersker. Senere blev det kongelige flag fløjet på skibe og fæstninger. Omkring 1500 var det en sædvane at føre hjemlandets flag på skibene som et tegn på dets nationalitet. Den tidligste illustration af dette flag ses på segl fra hertuginde Ingebjørg 1318.

I henhold til Bibelen og den traditionelle tro i Mellemøsten symboliserer løven kongen. Den sølvøks i løvenes poter er symbolikken på øksen, der er ansvarlig for Saint Olafs død under slaget ved Stiklestad og forholdet mellem den norske regering og landets evige konge.

Union med Danmark

Norge og Danmark havde et fælles dansk flag (Dannebrog) under unionen indtil 1814.

Efter afsked fra Danmark i 1814 tilføjede landet den gyldne norske løve på det danske flag ved kantonen på hejsesiden. Det blev brugt som krigs- og statsflag indtil 1815 og som handelsflag indtil 1821.

Union med Sverige

Kong Frederik VI af Danmark afsendte Kongeriget Norge til den svenske hersker Charles XIII efter Kiel-traktaten den 14. januar 1814 for at få svensk Pommern til udveksling.

Med unionen mellem Norge og Sverige i 1814 indførte den kongelige orden i rådet et nyt flag den 7. marts 1815. Det var det svenske flag med rød baggrund og et hvidt kors på en firkantet kanton. I 1818 blev den rektangulære version af det samme flag brugt som handelsflaget.

Aktuelt officielt norsk nationale flag og søflag

Ideen om at bruge det røde, blå og hvide tricolorflag blev opfundet af Fredrik Meltzer, et medlem af det norske Storting, i et officielt forelagt forslag, der blev indført i parlamentet til godkendelse den 4. maj 1821. Kongen af Norge godkendte dette design til civil brug den 13. juli 1821, der udstedte en kongelig orden i rådet.

Handlerne og flåden måtte fortsætte med at bruge de svenske flag eller flagene med unionsmærket indtil 1838 til beskyttelse mod pirateri i nord afrika, som Norge ikke havde nogen traktat med.

Herring salad (Sildesalat)

I 1844 blev et unionsmærke med en kombination af flagfarver i Norge og Sverige anbragt ved kantonen (på den øverste firkant på hejsesiden) på flagene fra begge lande. Tilstedeværelsen af unionsmærket blev en årsag til uro i begge lande.

Det norske flag med unionsmærket blev forældet ved at hedde ‘Sildesalaten’ eller sildesalaten (en syltebearbejdning af sild med æbler og rødbeder). Udtrykket ‘sildesalat’ antages at blive brugt for første gang af Lord Brakel under en tale i House of Lords i Stockholm, Sverige.

På grund af flagets voksende protester og upopularitet blev unionsmærket endelig fjernet fra statens og handelsflagene i 1898 af det norske parlament. Det nye flag uden fagmærket blev indført i 1899. Krigsflagene havde dog stadig fagmærket. Unionsmærket fra både hær og flåde fra marinen blev endelig fjernet den 9. juni 1905 efter afslutningen af den norsk-svenske union.

Design proportion og af det nuværende Norske flag

Vidste du, at Norges nuværende nationale flag oprindeligt var designet af et barn?

Det siges, at tricolor-flagdesignet i rødt (PMS 200), hvidt og blåt (PMS 281) nuancer blev skabt af sønnen til Fredrik Meltzer (som senere introducerede dette design efter forslag til regeringen). Disse Pantone-farver på det norske nationale flag kaldes også det norske røde og det norske blå. Barnet brugte forkert røde og hvide farver, når han tegnede Danmarks flag.

Det norske flagdesign svarer til Danmarks og Sveriges. Korsets lodrette streger forskydes lidt mod hejsekanten (almindelig i alle skandinaviske lande undtagen Grønland). Det blå kors på den røde baggrund har hvid fimbriering på alle sider, der strækker sig til kanterne.

Flaget har en proportion på 8:11 med et mørkeblåt nordisk kors. Proportionen af bredden: længden af det nationale flag er 22:16. Statens flag har en proportion på 27:16. Flagets vandrette og lodrette proportion er 6:1:2:1:6:11 og 6:1:2:1:6.

Norsk flag symbolisme

Som i andre skandinaviske lande – Sverige og Danmark, er korset på Norges flag symbolet på kristendommen. Farverne rød og hvid blev brugt i flagdesignet til at repræsentere Norges-Danmarks union. Den blå farve blev inkorporeret som et tegn på landets fredelige forhold til Sverige.

De tre farver på flaget repræsenterer ‘frihed’ og kaldes derfor “frihedens farver” inspireret af Frankrigs og USAs tricolor-flag, der for nylig fik status som liberale stater og brugte disse farver på deres nationale flag.

Flag love i Norge

De lovbestemmelser der gælder for brugen af handel- og statsflag og deres anvendelse på told-, postskibe og handelsskibe er specificeret i den norske flaglov fra 1898.

Brugen af statsflag i nationale helligdage og statsbygninger fremgår af flagforordningen fra 1927.

Selvom det ikke er skrevet, er der en streng bestemmelse om ikke at bære flaget eller bruge det samme mønster på tøj under taljen.

Flag praksis i Norge

Musik og lyde på det tidspunkt, hvor flaget sænkes eller sænkes

Som regel bruges et samlet bugle-kald kaldet ‘flaggappell’, hvilket betyder (opmærksomhed på flaget) bruges af de væbnede styrker i Norge, når de hejser eller sænker flaget. På alle statslige institutioner, festivaler og ceremonier hæves eller sænkes flaget generelt efter lyde som fanfare, bugle call eller nationalsang.

Flag hæve og sænke adfærdskodeks i Norge

Som en respektfuld tilgang og Norges flaglov skal flagene fra alle andre suveræne stater behandles med ære som sit eget nationale flag.
I henhold til adfærdskodeksen for civile, skal alle være stille og se på flaget, mens de står stille og lige på tidspunktet for at hæve eller sænke flaget.
Der er også en bestemmelse for, at mændene ikke må have noget på hovedet, hvis der ikke er en medicinsk, religiøs eller anden hensyn. De, der bærer officielle hatte eller hætter, skal vise respekt med en hilsen.
 

Militær regulering af flag dis-respekt i Norge

I henhold til de militære regler i landet må flaget aldrig røre jorden, når det heises eller sænkes. Dette betragtes som en respektløs gestus mod det nationale flag, der betyder overgivelse.
Når det ikke er i brug, skal flaget rulles korrekt, skjule de blå og hvide dele og bundes med en glideknap, der let åbnes.

Nogle interessante fakta om det norske flag

Vidste du, at det nuværende civile flag og Norges navn også kaldes ‘alle flags mor’?

Dette skyldes, at hvis du nøje observerer Norges nationale flag, finder du flagdesignene fra Frankrig, Finland, Polen, Indonesien, Holland og Thailand.

Norges flag på de internationale missioner

I henhold til bestemmelserne i forfatningen kan de væbnede styrker og flåden hejse det nationale flag og tænde et lys i løbet af natten. Dette er tilladt under flagloven for at øge moralen for soldaterne på mission og skildre andre tilstedeværelse.

Nabolande til Norge

Finland, Rusland, Sverige


Del denne side